Unieke kans om kijkje te nemen achter de schermen van Kraats Kaas

Gepubliceerd op 16 Oktober 2020

Wat gebeurt er achter de muren van ‘die grote gele doos langs de snelweg’, zoals directeur Ton Bosch het bedrijfspand van Kraats Kaas omschrijft? Dat mysterie wordt dit jaar blootgelegd tijdens de Open Bedrijvendag (OBD) van 2020.

Een bijzondere editie, want de deuren fysiek open zetten voor bezoekers is dit jaar wegens het coronavirus niet mogelijk. Het bestuur van de OBD richtte zich op een online versie waarbij juist ook bedrijven aan bod komen die normaal niet of moeilijk mensen kunnen toelaten. Kaasverwerker Kraats Kaas op bedrijventerrein Buitenvaart is zo’n bedrijf. Kraats Kaas snijdt en raspt kaas voor de groot- en detailhandel, maar ook voor bakkerijen en andere voedselverwerkende industrieën. In Nederland en Duitsland, maar ook buiten Europa voor onder andere Angola, China, Australië en Singapore.

„Alle staat of valt met hygiëne en betrouwbaarheid”, vertelt directeur Bosch. „De ruimtes waar de kazen geraspt of gesneden worden moeten altijd circa 7 graden zijn en de lucht is er gefilterd van bijvoorbeeld pollen en met UV behandeld. De magazijnen zijn het hele jaar door 3 tot 5 graden.”

Het is dus logisch dat het productieproces niet door zou kunnen gaan als daar honderden bezoekers door de fabriek zouden wandelen. Als dat überhaupt zou kunnen, want de ruimtes hebben zelfs geen geschikte looproutes.”

Maar net als alle andere tientallen bedrijfsdirecteuren die voorgaande edities meededen aan de Open Bedrijvendag is directeur Ton Bosch trots op het bedrijf waar hij leiding aan geeft en met name aan wat de mensen die er werken doen. Dus voelde hij er wel wat voor om dit jaar mee te doen aan de gefilmde versie van de Open Bedrijvendag.

Belang van voedselveiligheid

Bosch hoopt vooral dat mensen beter gaan beseffen hoe belangrijk voedselveiligheid is in deze branche. „Het verpakken van levensmiddelen, niet alleen kaas maar ook vis, kip of gesneden groente, gebeurt onder gereguleerde omstandigheden. Kijk naar bijvoorbeeld gesneden groente. Die worden gesneden bij een temperatuur van 1 graad en gewassen in ijswater. Koude omstandigheden voor het personeel. Ik hoop dat consumenten wanneer zij voor het koelschap staan, zich beter realiseren welke inspanning er nodig is om eten goed te verpakken. Dat er meer respect ontstaat voor levensmiddelen en de mensen die dat voor ons verpakken, want met elkaar gooien we veel te veel weg. Begrijp me goed, ik verkoop graag heel veel kaas, maar zie het liefst dat alles opgegeten wordt.”

Het is een boodschap die Bosch belangrijk vindt, en die zeker ook terug gaat komen in het gesprek in de studio met Tom Kikkert. Dit gesprek wordt, samen met videobeelden die Michael Steenbergen van Michael Steenbergen Videoproducties heeft gemaakt bij Kraats Kaas, verwerkt in het item.

In totaal geven tien bedrijven op die manier een kijkje achter de schermen. Alles wordt verwerkt in een boeiende uitzending van ongeveer een uur, op zaterdag 7 november (en daarna) te zien op onder meer de website en Facebookpagina van de OBD Hoogeveen, de Hoogeveensche Courant en via YouTube.

Still frame uit de filmopnames bij Kraats Kaas. Foto: Michael Steenbergen


Blijf op de hoogte

Laatste nieuws