Vijftiende OBD Hoogeveen knallend geopend

Gepubliceerd op 4 November 2017

Drie 'champagneflessen' knallen, waarna kleurige confettisnippers naar beneden dwarrelen. Daarmee is de opening van de vijftiende editie van de Open Bedrijvendag Hoogeveen zaterdagmorgen bij Heijs Food Products een feit.

Voorzitter Harjo Woltinge stelde voorafgaand daaraan de vraag of de Open Bedrijvendag na vijftien jaar nog leeft in Hoogeveen en kon het antwoord zelf al geven. Het is zelfs een volmondig ja. ‘We zijn nog springlevend. Dat blijkt onder meer uit de grote aantallen bezoekers die de deelnemers aan de OBD op de eerste zaterdag van november ontvangen. Want dat zijn er veel’, weet de voorzitter. Niet voor niets is het evenement vier jaar geleden ook uitgerold in heel Drenthe. Grappend zei hij: ‘Het verbaast me dan ook niets dat onderzoek heeft uitgewezen dat in onze provincie de mensen zich het gelukkigst voelen.’

'Fantastische dag'

De Open Bedrijvendag vergt de nodige inzet. Niet alleen van de organiserende stichting, maar zeker ook van de deelnemers. Zij doen er alles aan hun bedrijf zo goed mogelijk te kunnen presenteren aan het publiek. ‘Wij horen na afloop vanuit de bedrijven zonder uitzondering dat ze het een fantastische dag vonden. Het blijkt ook een prima teambuildingsdag. Het is bovendien een prima gelegenheid om eens per jaar alles eens extra goed schoon te maken.’

Voor Henk Benedictus, directeur van Heijs Food Products aan de Parmentierstraat, was en is het spannend. Het is voor het eerst dat zijn bedrijf, waar kip gefileerd wordt, deelneemt aan de OBD. ‘Het is voor ons een avontuur. We hebben geen idee wat er vandaag op ons afkomt’, bekent Benedictus. Het vergt extra inzet om als voedselproducent aan de strenge hygiëne-eisen te kunnen blijven voldoen, ondanks de  bezoekersaantallen. Dat hij toch heeft gekozen voor deelname aan het evenement heeft alles te maken met het feit dat het moeilijk is voor de kipverwerker om aan personeel te komen. Van de 300 medewerkers is slechts een derde afkomstig uit de eigen omgeving. Het overige personeel komt uit Polen. ‘Met het aantrekken van de economie zullen veel Polen kiezen voor een baan in hun eigen land. Wij zullen daarom steeds meer afhankelijk worden van mensen uit de eigen omgeving.’ Volgens Benedictus kent zijn bedrijf weinig verloop in personeel. ‘De wij-gedachte is belangrijk voor ons. Met elkaar willen wij de mooie klus klaren. Wij willen de kracht van onze medewerkers ontdekken. Elke nieuwe medewerker krijgt de eerste periode ook een jobcoach.’

70.000 kilo kipfilet

Iedere dag komt er bij Heijs Food Products 100.000 kilo aan grondstoffen binnen, die wordt verwerkt tot 70.000 kilo filet. ‘Fileren is onze belangrijkste opdracht, onze belangrijkste hobby’, aldus Benedictus. Daarnaast heeft het bedrijf een laboratorium, dat onder meer uitblinkt in zijn snelle detectiemethode. Binnen 24 uur kunnen schadelijke bacteriën worden gedetecteerd. Het laboratorium is ook inzetbaar voor andere bedrijven, denk bijvoorbeeld aan de zuivel- en vleesindustrie.

Ook wethouder Bert Otten nam het woord. ‘Overal voel ik passie voor de bedrijven. Trots ook. Het is prachtig dat bedrijven tijdens de OBD die trots laten zien. We zijn soms te bescheiden, maar dat is nergens voor nodig. Er zijn zoveel Hoogeveense ondernemingen die in heel Europa exporteren en zelfs over de hele wereld. Als wethouder ben ik daar trots op.’ Hij gaf een pluim aan de organiserende stichting. ‘Dit vijftien jaar weten te continueren is een kunst. Ik vind het daarom een groot compliment waard.’ Hij verwees ook naar het belang van de OBD voor de jeugd. ‘Het is belangrijk hen op tijd ‘bij de kladden’ te grijpen.’

Om klokslag 10.00 uur werden de champagneflessen vol confettisnippers ontkurkt en gingen ook de deuren open voor bezoekers. Zij stonden al in groten getale voor de deur van Heijs te wachten. Tot 16.00 uur zijn bezoekers er welkom, maar dat geldt ook voor alle andere dertig deelnemende bedrijven. Kijk voor alle deelnemende bedrijven op www.openbedrijvendaghoogeveen.nl.

De jubileumeditie van de OBD startte feestelijk. Foto Kim Stellingwerf


 

Blijf op de hoogte

Laatste nieuws